Конференция „Храни 2030, изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“

Други

от

14.06.2018

09:00

до

15.06.2018

13:00

Пловдив

На 14 и 15 юни 2018 г. в Аграрен университет Пловдив ще се проведе конференция на тема „Храни 2030 - изследвания и иновации за продоволствена сигурност и повишаване на качеството и сигурността на храните и хранителните системи“. Събитието се организира от Министерството на образованието и науката на България, с подкрепата на Европейската комисия и Община Пловдив.

Конференцията е посветена на научните изследвания и иновациите като двигател на трансформацията на хранителните системи, така че те да бъдат едновременно устойчиви, приобщаващи, отговорни, разнообразни и конкурентоспособни. Подобна трансформация изисква нов подход към научните изследвания и иновациите, който поставя хранителната система в центъра, като средство за гарантиране на безопасността на храните и храненето в променящия се свят, засегнат от въздействието на климатичните промени и недостига на ресурси.

За участие в програмата на конференцията са поканени са трима еврокомисари, четирима български министри, представители на Европейската комисия и водещи авторитети в сферата на храните и хранителните системи, селското стопанство, здравето и биоикономиката. Срещите и дискусиите между очакваните над 300 участници, включително политици, водещи изследователи и експерти по темата, ще допринесат за резултатен анализ на възможностите за насърчаване на публично-частното партньорство и за увеличаване на процесите на приобщаващо участие, включващи организации и фирми от различни сектори. 

Европейската комисия ще представи информация за актуалното състояние и политиката в областта на научните изследвания и иновациите по темата на конференцията, както и своята визия за оформяне на бъдещите устойчиви хранителни системи, здравословното хранене, справянето с негативните ефекти от изменението на климата, иновациите, новите бизнес модели и очакваните инвестиции в тази сфера.

Целта на българското председателство на Съвета на ЕС е да осигури непрекъснат политически ангажимент за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност, като организира дискусии относно доказателствата за инвестиции в дългосрочни изследвания в Европа и да покаже начини за увеличаване на възвращаемостта на инвестициите.

Освен пленарнитe и паралелнитe сесии, конференцията Food 2030 ще предложи възможност за посещение на открита изложба "Наука и иновации в сферата на храните", представяща иновативни изследователски проекти, мрежи, стартиращи фирми и устойчиви хранителни технологии.

Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация