Премиерът Бойко Борисов представи приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент

16.01.2018

Уважаеми господин председател на Европейския парламент г-н Таяни,

Уважаеми председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер,

Уважаеми дами и господа председатели на парламентарни групи,

Уважаеми европейски депутати,

голяма чест за нас е да сме тук сред вас, хората, които коват европейските закони, най-висшият орган на Европейския съюз, с който в следващите 6 месеца се надявам да работим максимално добре, а в същото време съм убеден, че този Европейски парламент има до следващите избори и малко, но и достатъчно време по основните закони, които трябва да се приемат, да свърши много работа.

Убеден съм, че когато вие, искам да ви уверя в това, необходимо нашата експертиза и по Западните Балкани, и по кохезионната политика, и по миграционния въпрос, сме на ваше разположение да споделим и нашия опит, разбира се, да поемем и ангажимент, който вие бихте ни вменили.

Четири са нашите приоритети на нашето председателство – Бъдещето на Европа и младите хора като основен приоритет, Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, Сигурна и стабилна Европа, Дигиталната икономика и уменията, нужни за бъдещето, което има и пряко и важно значение за целия вътрешен пазар. Аз предполагам и че във вашите изказвания и по-късно във въпросите ще има доста, по което да отговорим, доста, по което да кажем. Но все пак бих искал да споделя с вас защо и в кои сфери считам, че е важно по време но нашето председателство да има напредък, да има дебат и да търсим най-сериозните и верни решения.

Ние 30 минути сега с президента Таяни, а и многократно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сме водили дебат относно Дъблинските споразумения, относно справянето с миграционния поток. Смея да твърдя, че България успя в рамките на година да направи така, че миграционният натиск да е нула. Това се постигна с много работа, а и мисля, че на българо-турската граница ние показахме как заедно с европейската солидарност и помощ, благодаря на Съвета от Братислава, който отпусна 160 млн. евро за технически средства, с усилията на държавата, и със споразумението, което имаме с Турция за ограничаване до минимум миграционния поток. А все пак вие знаете, че ние имаме огромна граница морска на Черно море с Турция и голяма сухопътна граница. Затова на темата „Турция“ считам, че споразумението трябва да се подпише, трябва да продължи да работи и да се опитаме въпреки категоричността, която имаме, и трябва да я отстояваме, за правата на медиите в Турция, за върховенството на закона, но в същото време прагматично да се опитаме да решим въпроса по споразумението за миграцията да продължи да работи, защото там има милиони мигранти, за които се грижи турската страна. 

Разбира се, една от основните теми, основните спорове между държавите-членки е как след това попадналите в Европа мигранти да бъдат релокирани и как да се грижим за тях. Ще се опитаме с много такт, с много дипломатичност да опитаме да решим този въпрос, защото от една страна, в няколко държави от Европейския съюз има огромно струпване на мигранти – те полагат много усилия, харчат огромни ресурси, други държави пък изобщо не искат да участват в този процес. Има и трета група държави, като България, Гърция, Италия, които са на самия вход на мигрантската вълна. И аз мисля, че и за тях трябва да намерим решение за подпомагане за общото пазене на европейската граница. Решението според мен, от години го настоявам да се спазва, е така да си охраняваме външните граници, че влизането в Европа да става само през контролно-пропускателните пунктове и там да се прави надлежната проверка. И тези, които бягат от войни, които бягат от куршумите и ракетите, Европа винаги е била най-хуманна – да се погрижим за тях, но да се знае, че това ще е до края на военните конфликти. Или да се направят центрове, сигурни центрове, които ние финансово да подпомагаме и обезпечаваме, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат и да участват във възстановяването на своите страни, защото може би всички сте виждали по новините какви са степените на разрушение там, където има такава война.  А тези, които са икономически мигранти, да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са предложенията, които имам за решение. Разбира се, вие ще кажете как да стане.

Що се касае до Западните Балкани, имаме няколко варианта. Затова ние предложихме един, който според мен не носи рискове за Европейския съюз. Сигурни сме, знаем, а и Жан-Клод Юнкер само преди няколко дни в София, и благодаря на президента Таяни, на Жан-Клод Юнкер и на председателя Туск, че дойдоха в София за откриването на Българското председателство, ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има нови държави-членки от Балканите приети в Европейския съюз.
Но в същото време ние много ясно трябва да им кажем, и много честно какви надежди могат да хранят, как във времето биха се разположили вижданията ни за интегрирането им в Европа. Смея да твърдя, познавайки региона, че това е точният момент, в който трябва да го направим. Вие виждате, вчера един изстрел в Косово и буквално взривява целите Балкани, преговорния процес между Косово и Сърбия. И веднага настроенията стават други. В момента народите от Балканите истински очакват и вярват, че бидейки географски и исторически в Европа, и накрая ще имат план за присъединяването към Европейския съюз. Някой са по-напред, някой са по-назад. Аз мисля, че България и Бивша югославска република Македония дадоха един изключителен пример, че има държави на Балканите, които с такт, добронамереност могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите си.

Договорът, който от десетилетия се влачеше или се работеше по него, но така или иначе не се приемаше за Добросъседство между България и Македония – само преди няколко дни го подписахме, завчера съответно македонският парламент го прие, ратифицира, сега надявам се следващите седмици и българският. Но премиерът Заев беше, както той казва – доста храбър, както и ние. И истински се надяваме сега между Скопие и Атина също да завърши процесът относно името, защото това ще даде голяма перспектива на Скопие, казвам го неслучайно, за да не дразня колегите от Гърция, но да се даде перспектива за НАТО и Европейския съюз. Защото това е едно място на Балканите, където то е като крайъгълен камък – този, който държи строежите, и ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани.

Какво би станало, ако ние не вземем това решение, не работим по изграждането на инфраструктурата, а само напомням, че и Коридор № 4, Коридор № 8, и Коридор № 10 са европейски коридори, и ние имаме редкия шанс без да имаме никакъв риск, а да си подготвим Западните Балкани и за инвестиции, и за туризъм. Да не позволим да се обезлюдят, да не позволим младите и квалифицирани хора да напуснат в посока дали Америка, дали Европа, и там да остане предимно възрастно население, за което пък после няма кой да работи, за да изплаща пенсии, които подсигуряват нормален живот. България мина през този път. И тогава вече се явяват съвсем други политически партии и не знам процесът дали ще може да продължи.

Ако ние не го направим, интересът, който имат и Русия, и Турция, и Китай, и Саудитска Арабия към Балканите, е голям и някой друг ще го направи. Затова сме готови, с всичките лидери сме провели многократни срещи, и в София, и в Белград, сега е моментът да им дадем перспектива. Истински се надявам на подкрепата и на г-н Таяни, и на Жан-Клод Юнкер, и на всички вас. Защото стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. След това ще се чудим откъде са идвали ислямски бойци или къде се е развил радикален ислям, защото там има много плодородна почва поради големия процент мюсюлманско население, което живее на Балканите. Изходът е европейска перспектива. Те го очакват, те го желаят. Така че може да имаме и необходимото и влияние, и сигурност, в този регион.

Разбира се, темата Турция я казах, темата Русия с всичките забележки, които имаме, има държави членки, които държат да паднат санкциите, други са точно на обратното, изключително остри, искат още повече да се задълбочат. В края на краищата ние ще се опитаме да търсим с другия ни голям съсед, какъвто е Русия, нормализиране на отношенията. Но, разбира се, това далеч надскача нашия праг на възможности. Това ще бъде общоевропейско решение.

Във връзка с всичко това, тъй вече се работи с комисар Йотингер, с Жан-Клод Юнкер, с колегата Таяни, с президента Таяни сега разговаряхме дълго, това е общият европейски бюджет. Не го слагам като последващ приоритет. Изключително много вярвам и разчитам на Европейския парламент, защото бюджетът на една държава или бюджетът на Европа всъщност прави политиката. Дава предизвикателствата и чрез бюджет и финансирането на отделните програми, ще можем да защитим съответно даден приоритет. Важна ли е общата селскостопанска политика? Важна е. Кохезионната политика, важна ли е? Изключително важна. Ако ние, страните, скоро приетите, Централна и Източна Европа, Балканите, имаме просперитет, ето тук правя една скоба, България има 4 % ръст на икономиката, 6 % безработица, нулев бюджетен дефицит, огромен фискален резерв, фиксиран, тъй като имаме валутен борд, курс на лева към еврото, полагаме усилия и мисля, че сме готови за чакалнята на Еврозоната. Това, което успяхме да изградим в областта на инфраструктурата, на конкурентоспособността, образователната инфраструктура, екологията, транспорта, и тук е мястото да благодаря на всички държави - донори, които толкова много помогнаха и за България, а мисля и за целия регион.

Аз имам впечатление от бившите социалистически страни преди 1989 г. как изглеждаха, и сега, като отидеш в Будапеща или в Прага, или в Братислава, или във Варшава, е, разликата е огромна. И мисля, че тук трябва да намерим баланса на взаимното уважение към държавите - донори, които милиарди евро дадоха за нашето присъединяване и да достигнем и да бъдем конкурентоспособни на техните икономики и всичко останало, и това, което пък ние не само като пазар, но и като култура, като геостратегически разположени, имаме. Така че мисля, че няма по-добро от това да вървим всички заедно и няма и по-добро място и за живеене. Не случайно всички искат да дойдат в Европа, от Европейския съюз. Така че кохезионната политика трябва да продължи.

Бих минал с две думи само и през общата европейска отбрана. В тези страхотни геополитически предизвикателства, които имаме в момента, според мен малко се вглеждаме в заплахите, обикновено реагираме много след като вече са станали. Оставяме цели процеси да се развиват, ние да бъдем един вид зрители на тях. Оставяме президентите на големите държави – Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран, да взимат решения по теми, които всъщност ние след това се сблъскваме със страшна сила в Европа, да решаваме именно тези проблеми. От тези войни идват миграционните потоци. Когато бяха банковите кризи, след това Европа плати голямата цена и ние денонощно, помним, имаше съвети до 5-6 сутринта, решавахме финансовата криза в Европа. И чест прави на всички тогава, които управляваха и Съвета, и Комисията, и Парламента, извинявам се, ако някой път объркам местата. То не е от неуважение, просто използвам по-бързо времето да го кажа, но успяхме, макар и бавно да се справим и с финансовата криза. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, това е сигурно, като Европа, единна и силна.

Енергийният съюз, социалният стълб, това, което Жан-Клод Юнкер е предложил вчера, имам три варианта да изчета дълги и подредени. Но искам, от една страна, да спестя и вашето време, и в същото време да усетите действително кое ни е много важно. И на нас, и кое считаме за приоритети, за да може във въпросите си след това към нас да доуточним, ако има нещо неразбрано.

Да не пропусна Юри и естонското председателство. Мисля, че Естония се справи прекрасно, положиха много усилия, бяха много модерни. Ще бъде радост за нас, ако можем да се доближим до доброто представяне на Естония.

И смея да кажа, че с канцлера на Австрия Себастиян Курц, който е следващият председател 2018 г., вече имаме може би 4-5 телефонни разговора, много скоро ще дойде в София, искаме така да работим по българското и австрийското председателство, че всъщност 2018 г. всички приоритети, които имаме, и ние, и те, да не се прекъсват, а да продължим с вашата помощ по всички портфолия, за които говорих.

И накрая, изключително важна роля на Европейския парламент. Знам, че има много парламентарни групи, много различни мнения, това е и силата ни в това многообразие, което има Европа, но в края на краищата най-важното, най-ценното, и затова ние в България на нашия парламент сме изписали „Съединението прави силата“, затова предложихме и считаме, че и за Европа в момента това би бил най-подходящият девиз – „Съединението прави силата.“.

Благодаря ви. 

 

Въпроси и отговори

Антонио Таяни: Благодаря ви, г-н министър-председател. Благодаря ви за това, че в своето изказване вие напомнихте значението, което трябва да играе, ролята, която трябва да играе Европейският парламент, който винаги е бил в услуга на европейските граждани. Ние бихме искали да подобрим Европейския съюз. Изключително важно беше, че вие признахте този факт. Смятам, че това е добра основа за съвместната ни работа. Сега да чуем Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.

Жан-Клод Юнкер – председател на Европейската комисия: Г-н министър-председател, госпожо министър, дами и господа, нека започна със следното. Едно от най-приятните неща в българското председателство е това, че ще можем да виждам добрия си приятел Бойко по-често от всякога. Миналата седмица бяхме в София и това беше един специален момент за Европа, разбира се, защото това е първото европейско председателство на България, но това беше важен момент и за мен.

По време на люксембургското председателство аз бях на председател на съвета и тогава взехме решението за лансирането на разширяването на Европа. През декември 1997 година, когато бях председател на съвета, имах също и възможност да подпиша Договора за присъединяване на България към Европейски съюз през април 2005 г. в Люксембург. Спомням си 2005 година по много причини. Най-вече защото тогава, през април, ние подписахме Договора за присъединяване. Спомням си този ден като че беше вчера. Спомням си емоциите, емоциите, които изпитвах тогава. Тогава историята и географията се съединиха. Това, което изпитвахме, когато ние се присъединихме и направихме съюз с Франция и останалите държави, София отброяваше преди дните и часовете до присъединяването си в Европейския съюз. И тази картина е запечатана в паметта. Както германците казват, аз бях на предна линия, за да усетя това щастие, надеждата, радостта, която изпитахме тогава, все още присъства в сърцата ни. Спомням си какви думи използвах онзи ден. Казах в историята винаги има светлина, и това беше важен ден в историята. Много държави членки казваха, че човек трябва да е търпелив, решителен, смел, за да успее. И вия бяхте такива.

Днес с голяма гордост и с големи очаквания ще премина през следващите 6 месеца. Г-н председател, дами и господа, радвам се, че българското председателство е така добре подготвено за тези 6 месеца. Защото тези български 6 месеца ще бъдат от изключително значение за съюза и неговото бъдеще. Аз установих миналата седмица, че председателството е добре подготвено. Тогава Европейската комисия беше на посещение в София. За българите, за нас, за всички нас основната задача е да финализираме работата си по основните залози. Трябва да има европейско сътрудничество, защото то е от решаващо значение, в областта на миграцията, цифровата икономика, сигурността. Министър-председателят превърна научната и развойна дейност и консенсуса също в един от своите големи приоритети. Това е чудесен избор, който е наложителен днес повече от всякого.

От ноември 2014 г., от началото на мандата на Европейската комисия, ние сме представили няколко приоритетни пакета, 29 от тях вече бяха приети. До май месец всички наши предложения ще бъдат поставени на масата, на вниманието на законодателите, за да може съветът и парламентът да извършат законодателната си дейност преди следващите европейски избори. Основният приоритет в следващите месеци е предложението да се превърне в законодателен акт и впоследствие той да бъде приведен в изпълнение. Колкото по-бързо приключи законодателният процес между парламента и съвета, толкова по-бързо нашите граждани ще усетят положителния ефект от нашите политики в ежедневния си живот. Времето напредва. Иска ми се работата ни да приключи, преди гласоподавателите да бъдат призовани пред урните.

Бъдеще на български, ние гледаме на бъдещето и затова трябва да определим приоритетите си за следващите месеци и да ги подплатим със съответните финансови средства. Разбира се, трябва да правим избор, трябва да решим в кои области желаем да харчим повече и кои можем да си позволим да харчим по-малко или по различен начин. Ето защо бих искал да пледирам да имаме един добър дебат, който да навлезе по същество върху приоритетите, върху съдържанието и върху необходимото финансиране. Нека да не започваме нещата на обратно. Първо да фиксираме бюджетни тавани и след това да си определяме приоритетите.

Г-н председател, уважаеми госпожи и господа, България неведнъж е доказвала, че може да допринесе за постигането на общоевропейски компромиси за изграждането на мостове. Както спрямо държавите – членки на съюза, така и спрямо страните от Западните Балкани. България е предопределена за подобна роля по силата на географското си положение, на културата си, на езика си. България добре познава региона и е преминала през трудни процеси, подобно на други държави от него. Винаги давам за пример България, която е постигнала изключителни успехи, най-вече в областта на икономиката си. Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3,9 %, добре се развива и заетостта. България също така отлично се справи с бюджетния си дълг, за разлика от немалко държави в Еврозоната. Всичко това са отлични предпоставки за присъединяването на България към европейския курс на валутен обмен № 2. Номиналното сближаване е нещо добро, но трябва да се направи все още немного и за реалното сближаване. Най-вече по отношение на борбата срещу корупцията. Знам, че българското правителство много активно работи в тази област. България може да бъде спокойно цитирана като пример за успех, тя може да бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани и ще бъде такъв източник на вдъхновение. Затова според мен българският министър-председател с право нарежда сред приоритетите на председателството си Западните Балкани и отношенията ни с тях.

На 17 май в София ще се състои среща на върха, посветена на страните от Западните Балкани. Това за нас ще е една добра възможност да обсъдим отношенията ни с тези страни. В София ще приключи и обиколката на балканските страни. Тя ще се състои в края на февруари и началото на март. Искам на място да се запозная с очакванията на отделните страни от региона. Искам също така да отправя към страните от региона и посланието, че присъединяването към Европейския съюз не е нещо естествено. Това е нещо, която трябва да бъде извоювано с много усилия. Ще отправя това послание приятелски, ще заявя също така, че всички конфликти между страните от Западните Балкани трябва да бъдат уредени още преди присъединяването. Мога да ви дам пример Хърватия и Словения. Години след присъединяването им към Европейския съюз започваме да говорим за конфликтите между тези две страни. Що се отнася до страните от Западните Балкани, тези конфликти трябва да бъда уредени още преди присъединяването. Страните от Западните Балкани заслужават реална европейска перспектива. С присъединяването им към съюза няма да се състои в рамките на този мандат на парламента и на комисията, тъй като тези страни все още не отговарят на повечето от условията. Крайната цел обаче е присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. За целта в региона трябва да бъдат направени необходимите реформи. Оттук нататък те постепенно ще се доближат до крайната си цел - присъединяването. Имаме общи проекти със страните от региона – в областта на сигурността, миграцията, транспорта, цифровите технологии, енергетиката и други области.

Върховенството на закона също се нарежда сред тези общи проекти, тъй като върховенството на закона е в основата на Европейския съюз. Европейският съюз е правова общност, единствено държавите, спазващи принципите на върховенството на закона, могат да се присъединят към съюза. Естествено и след присъединяването те трябва да продължават да спазват принципите на правовата държава. Намираме се в конструктивен диалог с полското правителство. Разговарях с новия министър-председател на страната в Брюксел, опитахме се да сближим позициите си. Не водим война с Полша, водим спор с полското правителство. Задействането на процедурата по член 7, алинея 1 от договора не е само по себе си санкция. По член 7 се предвиждат предупредителни мерки. Не бива да се разпространяват твърдения, че сме готови да санкционираме Полша. Не това е предвидено по член 7, алинея 1. Призовавам г-н Бойко Борисов, българския министър-председател и неговото правителство да подходят конструктивно, да проявят готовност за компромис, що се отнася до върховенството на закона в Полша. Призовавам ви в дух на конструктивност и готовност за компромиси да участвате в този процес. Това е и част от задачите на председателството. Председателството също така трябва да прояви и решимост при прилагането на подобни процедури.

Не искам да злоупотребявам с възможността да се изкажа днес, за да говоря надълго и нашироко за Брекзит, но вчера не можах да отговоря на всички въпроси, най-вече на въпросите, зададени от колегата ви Хенкел. Според мен, що се отнася до Брекзит, няма да има печеливша страна. И двете страни ще са губещи. Ще загубят както британците, така и страните членки, и институциите на Европейския съюз. продължавам да смятам, че излизането на Великобритания от Европейския съюз е катастрофа. Поражение, което трябва да признаем, че претърпяхме. Но има много по-дълбоки причини за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Както кажа г-жа Мей, в продължение на 40 години британците никога не са се чувствали добре в Европейския съюз и не е било направено нищо, за да се почувстват по-добре. Така че и ние носим някаква вина. Ако британците, британският парламент, британското правителство могат да си представят някаква друга възможност, алтернативна на Брекзит, г-н Туск и аз вчера заявихме, че сме готови да отсъдим тази възможност. Така протегнахме ръка към Великобритания. Ако британците въпреки всичко желаят да останат, ще могат да го направят. Усетих обаче че в Лондон като че реагираха раздразнено на това наше предложение. Нищо не мога да направя по въпроса. Но дори и след излизането на Великобритания по чл. 50 може да се задейства ч. 49, съгласно който те отново могат да се присъединят. Затова сега не бива двете страни взаимно да се торпилират. Г-н Хенкел ме попита дали наистина искам да вляза в историята като човека, който носи вината за Брекзит. Два отговора мога да ви дам. Първо, от години познавам г-н Хенкел. Радвам се, че смятате, че ще вляза в историята. А по въпроса за Брекзит казах вече, каквото трябваше да се каже.

Уверен съм, че Българското председателство ще си свърши добре работата. Бойко Борисов е доказал, че е европейски демократ, доказал е, че проявява категорична воля, както и че може да действа много убедително. Опитът ни показва, че нещата не зависят от големината на една държава, зависят от волята, която проявява правителството й. А Бойко Борисов и България действително проявяват воля за постигането на успех по време на това Председателство. Благодаря на български.

Антонио Таяни: Благодаря ви. Сега ще открием дискусията. Знаете, че съм стриктен относно времето за изказване. Моля ви всички да се придържате към отреденото ви време за изказване. Имаме очакван и дълъг ден. След този важен дебат ще следва друг с ирландския министър-председател, а след това ще трябва и да гласуваме. Следобед ще трябва да разгледаме и различни доклади. Така че не мога да бъда гъвкав относно времето за изказване. Моля председателите на групи, на които обикновено отпускам допълнителни секунди, да се придържат към времето си за изказване. Манфред Вебер от ЕНП.

Манфред Вебер – председателят на Групата на Европейската народна партия: Уважаеми господа председатели, уважаеми г-н министър-председател, добре дошъл в Европейския парламент в този исторически момент, в който България поема Председателството. През изминалите 30 години водехте битка срещу комунизма, битка за свобода. Сега България предстои да председателства Европейския съюз – това е едно прекрасно постижение. Българите мога да се гордеят със себе си, защото винаги са били проевропейски настроени. България може да се гордее със себе си. Можете да се гордеете със себе си, вие, г-н министър-председател, защото показахте през изминалите години, че можете ефикасно да ръководите страната и да си извоювате доверието на гражданите.

Сега първият въпрос, който трябва да си зададем е, какво можем да научим от България. Това, мисля, е една добра отправна точка. Една от поуките, която можем да си извлечем във връзка с икономическото развитие на България. България бележи растеж два пъти по-висок от на съседна Македония. България също така ни показва, че можем да разчитаме на ценностите, на модернизирането на държавата в борбата срещу корупцията. На това залагаше много успешно България през изминалите години. Освен това България ни показва, че иска да е пълноправен, пълноценен член на Европейския съюз, че е наясно с това, която иска да предприеме и постигне в бъдеще. България ясно е заявила, че иска да се присъедини към Шенгенското пространство и към Еврозоната. Ето това можем да научим от България.

Нека сега отправим поглед към предстоящите ни задачи. Ще изтъкна и онова, което каза Жан-Клод Юнкер – най-важният въпрос, който ще е на дневен ред в бъдеще, ще е свързан с европейското финансиране. Ще започнем обсъжданията по новогодишната финансова рамка. ЕНП изисква поставянето на амбициозни цели в това отношение. Съгласен съм с Жан-Клод Юнкер, че първо трябва да определим европейските приоритети, едва след това да обсъдим необходимото за тях финансиране.

Друга наша задача е свързана с миграцията. По време на Съвета през юни ще се проведат окончателни дебати за миграционното предизвикателство пред Европейския съюз. Министър-председателят г-н Борисов се спря върху успехите, постигнати при охраната на границите. Това е едно голямо постижение.

Друг много важен въпрос по отношение на миграцията е солидарността в рамките на Европейския съюз. Що се отнася до управлението на границите, нека изтъкна, че изискваме по-активно участие от страна на Европейския съюз. Не бива границите да се охраняват само от длъжностни лица от България. Трябва да се намеси и ФРОНТЕКС. За целта са необходими повече човешки ресурси.

Третата задача, която ни предстои, е свързана със Западните Балкани. Тя наистина е важна. Западните Балкани са част от Европа. Те имат шанс да се присъединят към Европейския съюз. Заедно с Комисията ще разгледаме предложението и процеса за разширяване. Одобряваме предложението за европейска перспектива за Западните Балкани. ЕНП настоява за изпълнението на конкретни проекти в региона. Така гражданите в региона ще осъзнаят, че е добре човек да е част от Европейския съюз. Затова нека се съсредоточим върху изграждането на инфраструктура там.

Всичко най-добро за Българското председателство. ЕНП ще продължи да подкрепя Бойко Борисов. Благодаря.

Антонио Таяни: От името на Социалистите и демократите г-жа Валенсиано.

Елена Валенсиано Мартинес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Благодаря ви, г-н председател. Бих искала най-напред от името на моята група да отдам дължимото на вас, на българските граждани. Вие всички показахте високата ви ангажираност към европейските ценности. Вашето председателство се случва в момент, в който имаме остра идеологическа битка. Идеологическа битка, защото от една страна имаме проевропейците, а от друга страна тези, които имат крайни виждания – екстремистите. Някои защитават т.нар. „бяла раса“. Това ме кара да потръпвам. Това, което искам да кажа е, че ви очаква нелека задача. Вие ще трябва да поставите Европа на пътя на солидарността и да я насочите към бъдещето.

Вие имате чудесна програма. Иска ми се да оставите своя отпечатък в някои от политиките, които цитирахте. Ние, социалистите, ако трябваше да избираме нещо от вашата програма, бихме подкрепили социалната справедливост в нея. Това очакват европейските граждани. Социална справедливост не може да има, ако няма и данъчна такава. Ето защо се обръщам към Българското председателство – моля ви, направете нещо в това отношение, за да има конвергенция. Нека се борим с неравенствата. Съгласни сме с вас, че ще трябва да работим усилено, за да развием Единния цифров пазар. А относно миграцията, обсъдихме я вчера тук и с Комисията, и със Съвета. Ние свършихме нашата част от работата. Сега очакваме Съветът да вземе решение, защото именно Съветът е този, който трябва да се произнесе.

Вие, г-н Борисов, знаете добре, вие сте българин и разбирате необходимостта от единна система за убежище в Европа. Затова ще трябва да променим Регламента от Дъблин. Да не забравяме върховенството на закона, демокрацията, защитата на демократичните ценности. Знаем какво направи Европейската комисия по отношение на Полша – и в това отношение ще трябва да се борим и да защитим европейските ценности.

Очакваме и вашия принос по отношение на Западните Балкани. Европа е общност. Това означава, че трябва да защитаваме европейските ценности навсякъде и за всеки един гражданин. Моята група няма да толерира никаква дискриминация. България и Румъния трябва да се присъединят към „Шенген“ – това няма да е лесно, но можете да разчитате на моята група, ако решите да се присъедините.

От името на жените в Европейския съюз и от името на приятелите на европейските жени бих искала да кажа, че Европейският съюз най-накрая трябва да ратифицира Истанбулската конвенция. Там се говори за интегритет, за достойнство за жените. Това означава, че ние ще ги защитим и трябва да направим всичко необходимо.

Благодаря.

Антонио Таяни: Благодаря. Г-н Кемал, една минута.

Сайед Камал – Групата на Европейските консерватори и реформисти: Уважаеми министър-председател, добре дошъл. Казвам го и на български. По време на вашето председателство започва и последната пълна година от мандата на Парламента. Тези 6 месеца ще са много важни за отношенията между Европейския съюз и Великобритания. Г-н Юнкер, вие не трябва да поемате отговорност. Всъщност, отговорността е у онези, които никога не подходиха честно към работническата класа във Великобритания, която смяташе, че Съюзът се основава само на търговията. Имаме нужда от спешни реформи от фискална отговорност, трябва да правим по-малко, но по-добре.

Нашата група, на европейските консерватори и реформисти се надява, че преговорите за Брекзит ще действат като катализатор за реформи в Европейския съюз. Надяваме се, че България ще говори с ясен глас срещу руската агресия в Украйна, надявам се, че ще помогнете на Западните Балкани. А по отношение на миграционната криза, радвам се, че казвате, че не трябва да казва на държавите какво да правят, а трябва просто да им се помага.

Очаквам с нетърпение да работя с вас и ви желая всичко най-добро в идните 6 месеца. Отново благодаря на българския премиер.

Антонио Таяни: Г-н Нарт за 1.30 минути.

Хавиер Нарт – Групата АЛДЕ: Благодаря, г-н председател. Г-н министър-председател, надяваме се, че ще проведете успешна реформа на общата система за убежище в Европейския съюз. Би ни се искало преговорите да започнат колкото се може по-скоро. Миграцията изисква както интеграция, така и контрол. Заявихте, че България осъзнава какъв е миграционния натиск, тъй като сте толкова близо до Западните Балкани. Трябва да наложим спазването на европейските и демократични ценности в региона, тъй като на тях се основава Европейският съюз. Съдбините на тези държави са свързани с Европа. Ние трябва да работим с тях.

Идните 6 месеца ще са много важни за мира и стабилността. Популизмът, национализмът и корупцията са врагове на Европа. Трябва да следите внимателно тези тенденции. Изразяваме своята солидарност към България с оглед на предизвикателствата, пред които стои страната. Изразяваме и своята солидарност спрямо вас по отношение на стремленията ви към Шенгенското пространство. Групата на либералите в Европейския парламент се надява, че председателството ви ще е успешно.

Можете да разчитате на нашата подкрепа.

Антонио Таяни: Г-н Пападимулис.

Димитриос Пападимулис - вицепрезидент на Конфедеративната група на Европейската обединена левица: Уважаеми г-н Юнкер, уважаеми г-н Борисов. 10 години след присъединяването си към Европейския съюз България за пръв път поема поста на председател. Бих искал да приветствам с добре дошъл министър-председателя на България. Добре дошъл, г-н министър-председател. Много от приоритетите, които очертахте, са важни и за моята група – Групата на европейската обединена левица.

Изтичането на мозъци, младежта, социалната икономика, обучението, образованието, миграцията. Бих искал да поставя акцента също така и върху европейската перспектива на Западните Балкани. Основната цел е тези държави да се присъединят към Европейския съюз. И според мен, Българското председателство е в добра позиция, за да отбележи напредък в това отношение. Държавите от Западните Балкани и Европейският съюз трябва да влязат в диалог, като същевременно се зачитат правата на малцинствата. Трябва да се борят тези държави с корупцията и да излязат от бедността. Неотдавна бяха представени добри инициативи за Западните Балкани. Г-н Ципрас и г-н Борисов говориха за съвместна инфраструктура. Атина и Скопие днес започват преговори, за да намерят решение за проблема за името. Надявам се, че решението ще удовлетворява както Бившата югославска република Македония, така и Европейския съюз. Важно е да има сътрудничество със съседите от Източното партньорство, със Западните Балкани. Следващите 6 месеца са една добра възможност за всички нас да отбележим напредък в тези теми.

Благодаря.

Антонио Таяни: Г-жа Келер за 3 минути. Моля да спазвате времето.

Ска Келер – съпредседател на Група на Зелените/Европейски свободен алианс: Г-н премиер, добре дошъл в пленарна зала. Председателството винаги дава възможност на съответната страна да блесне, и освен това се дава възможност да се хвърли и светлина върху самата страна. Много неща се случват в момента. Ако погледнем например, има хиляди души по улиците, които демонстрират в защита на Пирин – една уникална планина. Много хора протестират срещу корупцията и срещу едно решение, което ще позволи изграждането на ски курорт, и освен това ще позволи и незаконната сеч в този район, който е защитен и по силата на правото на Европейския съюз. Този район е важен не само от гледна точка на околната среда, той е важен и за зачитането на върховенството на закона в Европейския съюз. И аз мисля, че председателството трябва да даде добър пример в това отношение.

11 години минаха от вашето присъединяване, прочетохме и 11 доклада по темата „Корупция“, създадени от Европейската комисия. България все още е страната с най-много корупция в Европейския съюз. Това е жалко. Има естествено мерки, насочени срещу корупцията, много от тях обаче са контрапродуктивни и неефикасни. Ако погледнем например последния Закон за борба с корупцията, там се казва, че хора от администрацията, които подават сигнали за корупция, ще бъдат изправени пред опасността да бъдат наказателно преследвани. Има проблем освен това във връзка с въздействието върху медиите и публичния живот от страна на някои тъмни кръгове. Комисията няма как да пренебрегне тези факти. Имате възможност да поизлъскате своя имидж, г-н премиер. Мисля, че трябва да се заемете с борбата с корупцията. Тя е ще е от полза за самите български граждани. Кажете как да ви помогнем точно по този толкова важен въпрос?

2018 година е много важна за Европейския съюз. Догодина ще има европейски избори. Много теми са важни. Вие говорите и за измененията в климата, социалното измерение, върховенството на закона. Вашето мото е много интересно – „Съединението прави силата“ на български. Онова, което казвате е вярно по отношение на мотото – трябва да сме единни и силни, за да решим общите проблеми, трябва да имаме и общи ценности – трябва да се справим и с расизма и ксенофобията. Надявам се, че всички вие, господа министри, ще откликнете и ще отговорите на онова, което се казва в самото ви мото. Ако го направите, ще сме благодарни.

Благодаря.

Антонио Таяни: Г-н Касталдо, 1.30 минути.

Фабио Масимо Касталдо - Групата „Европа на свободата и пряката демокрация“: Благодаря, г-н председател. Г-н министър-председател, скъпи колеги. Аз високо целя избора на приоритетите на Българското председателство. Изтичането на мозъци, младежката безработица са болестта на Европа. Цифрите всяват страх. В Гърция, в Испания имаме младежка безработица от 30%. Там младите хора усещат последиците от икономическата криза. И това се отразява на растежа на Европа и на възможността й да се реновира. Важно е да намерим конкретни ефективни решения. Необходимо е колкото се може по-бързо да създадем антициклична политика, която да даде приоритет на иновациите и на работата преди да стане прекалено късно.

Българското председателство можеше да бъде наименувано и като „председателството на Балканите“. Вие ще работите за присъединяването, за просперитета на Западните Балкани. Техният просперитет е важен за всички нас. Процесът на интеграция на Европейския съюз не може да изключва Черна гора, която все повече се приближава до европейското семейство. Трябва да помогнем на всички държави в региона да прилагат принципа „на повече за повече“. Необходимо е да участваме в процеса по прилагане на реформи.

Аз лично аплодирам вашето председателство затова, че поехте от Естония като приоритет цифровия единен пазар. Защото цифровизацията е изключително важна. Нуждаем се от не толкова бюрократична Европа, единна и напредничава Европа – от това се нуждаем.

Г-н министър, преди няколко седмици на Председателки съвет в София вие казахте, че въпросът за външните граници и контролът е основното предизвикателство пред Европа днес, нещо, което потвърдихте и преди няколко минути. Много държавни и правителствени ръководители в Западна Европа проявиха доста слабост като останаха Европа да бъде наводнена с мигранти. Но в Централна и Източна Европа има държавни и правителствени ръководители, които са готови да водят битката за идентичността и сигурността. Това важи за Полша, Унгария, Република Чехия и за Австрия.

В началото на тези 6 месеца Българското председателство има важна роля и голяма отговорност – вие може да поставите началото на една липсваща днес политическа воля. Може да възпрете миграцията, да се справите с мафията и да подсилите защитата. Най-голямата сухоземна граница между Европа и Турция е в България. Вие напомнихте преди малко чудесните си резултати в отношенията си с тази държава. Вашата държава е древна, съществува от 681 година, вие сте силни. Европа се нуждае от вашата сила, за да се справи с миграцията, за да запази цивилизационните си ценности.

Пред нас стои голямо предизвикателство – икономическата конкуренция. Необходимо е да се справим с нелоялната конкуренция, независимо дали идва отвън или отвътре. И на последно място, г-н министър-председател, радвам се, че преди малко вие казахте, че искате да нормализирате отношенията си с Русия. Да, действително, прав сте, трябва да се сложи край на тази абсурдна агресия на европейските институции към тази силна съседна държава.

Благодаря.

Антонио Таяни: С това приключихме с представителите на политическите групи. Доста изоставаме. Много ви моля, да приключим дискусията в 10.30 точно. Няма да има спонтанни изказвания, нито сини карти. Колегата Ковачев.

Андрей Ковачев – евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ: Г-н председател, уважаеми г-н министър-председател, добре дошли. За първи път премиер на България е тук, в дома на европейската демокрация. България застава начело на Съвета в нелек за Европейския съюз момент – миграционна криза, Брекзит, популизъм, несигурност по нашите външни граници. Аз съм убеден, че България ще бъде не само добър посредник, но и добър лидер при намирането на решения на настоящите предизвикателства.

Присъединяването на страната към Европейския съюз преди 11 години беше най-голямото събитие в най-новата история на България. Ние принадлежим към европейската цивилизация, но комунистическата диктатура ни беше отделила за десетилетия както нас, така и голяма част от Източна Европа от европейското семейство. Пътят, предначертан от нашите възрожденци, които искаха България да бъде равна с другите европейски народи, което се свързва с много общо с визията за обединена и свободна Европа. На Балканите, особено през ХХ век ние отворихме огромни рани идеологически между народите на нашия регион.

Европейската интеграция е най-доброто лекарство за преодоляване на тези исторически идеологически разделения и заздравяването на отворените рани. Затова приветствам вашето решение, г-н премиер, един от основните приоритети на Българското председателство да бъде Западните Балкани. Ние трябва да затворим тези рани и не да се конкурираме кой е най-велик, а да вървим заедно в общия ни европейски дом. Историята ни учи, че Европа се дестабилизира много лесно чрез Балканите. Само една искра, както казахте, само едно убийство е възможно да върне нещата с десетилетия назад. Желая успех на Българското председателство, на българската администрация.

Благодаря ви. Вие имате нашата подкрепа.

Антонио Таяни: Г-жа Файон.

Таня Файон – Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Г-н министър-председател, вие чудесно разбирате необходимостта от допълнително разширяване и включване на Западните Балкани. Разбираме, че това е уязвим район. Вчера бе убит важен политик – г-н Иванович. Аз бих искала да изразя съболезнованията си към неговото семейство и да призова компетентните власти да проведат необходимото разследване. Това брутално убийство показва колко далеч стои този регион по отношение на върховенството на закона. Младите хора напускат масово региона. Те търсят нови възможности. Върховенството на закона не се прилага толкова добре дори в останалите части на Европейския съюз. Да вземем предвид споразумението между Хърватия и Словения – това също може да направи допълнително уязвими Западните Балканите. А какво става в Полша, в Унгария. Ще се задейства чл. 7. Наистина може да сме силни, ако сме заедно.

Николай Бареков – Група на Европейски консерватори и реформисти: На добър час. Г-н премиер, чудесно е, че говорите за перспективата, защото мнозинството на българските граждани не я виждат. Те са губещи от Европейския съюз за сметка на шепа хора. Говорим за бедността. Опасната симбиоза с корупцията. В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като европейските бюрократи на г-н Юнкер да не си заравяме главите в пясъка, като щрауси. Действайте с перспектива, но от вас очакваме възмездие, г-н премиер. Опасното е, че шепа олигарси, ноторно известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и приватизацията, станаха морални ментори за нашето общество от името на Европейския съюз, приключиха за свободата. Сега или никога, г-н Борисов, винаги съм бил откровен с вас. Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх. Бандити, като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора? Действате, защото подобни индивиди не могат да бъдат символ на европейските ценности. Обещахте перспектива, пожелавам ви я да не остане само красива приказка.

Благодаря ви.

Антонио Таяни: Благодаря ви. Г-н Кючюк.

Илхан Кючюк – евродепутат от Групата АЛДЕ/ДПС: Уважаеми г-н Юнкер, уважаеми госпожи и господа комисари, уважаеми колеги. Г-н Борисов, и аз на свой ред се присъединявам към пожеланията за успех. Безспорно Българското председателство на Съвета на Европейския съюз идва в момент, когато Европа е на кръстопът. В дневния ред на Съюза присъстват важни теми. Наред с това, заложените от България приоритети поставят на масата и други важни теми, като продължаване на кохезионната политика като основен инструмент срещу разделението и дезинтеграцията в Съюза и европейската перспектива на Западните Балкани. Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи. Едно по-високо ниво в европейския дневен ред. Но само по себе си това няма да реши проблемите на региона. Шестте държави се нуждаят от системна, политическа и финансова подкрепа. За да постигнат истински напредък, те имат нужда от ясна разписана пътна карта. Тя може да бъде изготвена по време на Българското председателство, като в нея се заложи предложния от Европейската комисия срок до 2025 година. Европа не трябва да се притеснява, а Европа трябва да провежда политика за Западните Балкани. Само с интеграция на региона ние можем да заявим, че сме завършили проекта на Европа като зона, свободна от етнонационализми. Но нека да не се заблуждаваме, г-н Борисов. Тези каузи могат да бъдат обречени, ако продължавате да разчитате на крайните националисти в България и да водите Европа с тях. Изпълнете със съдържание кредита на доверие, който ви даде г-н Юнкер. Бъдете демократ, освободете се от тях, освободете се от оковите на крайния национализъм. Направете го за България, но и за Европа.

Благодаря ви. Разчитам на вас.

Антонио Таяни: Г-н Силикиотис.

Неоклис Силикиотис - Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица: Благодаря, г-н председател. Уважаеми г-н министър-председател, наистина очаровани сме от програмата на българското председателство. Продължаваме обаче пътя на строги икономии, които доведоха до бедност на хората, следваме същия дневен ред относно конкурентостта и допълнителното военнизиране на Европа. Положително обаче е това, което вие казахте, относно кохезионната политика. Много добре се справяте и по отношение на многогодишната финансова рамка. Като част от обединената левица ние от дълго време настояваме за създаването на повече работни места и на сигурност в Европа. Ние сме за солидарността по отношение на мигрантите и бежанците и създаването на справедлива система за тях.

Благодаря.

Антонио Таяни: Г-н Паксас.

Роландас Паксас - Група „Европа на свободата и пряката демокрация“: Благодаря, г-н председател. Да, по време на естонското председателство бяха постигнати добри резултати. Например в областта енергийната ефективност на сградите или правилата за управление на отпадъците. Надявам се, че подобни добри резултати ще бъдат постигнати и в рамките на българското председателство. Харесва ми вашето мото, вашия девиз. Ние искаме да се превърнем в един отворен съюз спрямо нашите граждани. Трябва да се запитаме обаче защо думите не се превръщат в действия и защо не се лансират на практика амбициозните цели, които начертаваме, защото много често затъваме в бюрокрация. Говорим за по-добра икономика, говорим за по-ефикасни икономически мерки, но не можем да гарантираме дори минимален доход за най-бедните хора. Оставаме с впечатлението, че приоритетите се определят от председателствата, работата обаче трябва да се върши от други.

Антонио Таяни: Г-н Вилимски.

Харалд Вилимски - Група „Европа на нациите и свободите“: Благодаря. Пожелавам всичко най-добро на българския народ и на българската държава за новата 2018 г. и за предстоящото председателство. Знаем, че Европейският съюз не напредва по процеса на реформирането си. Виждате какво се случи след референдума във Великобритания. Парализирани сме, в продължение само на една година бяха изложени пет сценария, кой от кой по-различни. А според мен нациите, държавите на Европейския съюз трябва да обсъдят пътя напред и да застанат на ясна позиция. Няма такава ясна позиция според мен. Вчера на Великобритания е било предложено да остане в ЕС. Тя пък твърди, че не желае. Не бива да се стига до такова положение. Не бива да се стига и до положение, подобно на това, до което се стигна в Ирландия след референдума за Лисабонсксия договор. Надявам се, че България ще е партньор при осъществяването на реформи.

Благодаря за вашата ангажираност.

Антонио Таяни: Г-н Каспари за една минута.

Даниел Каспари - Група на Европейската народна партия (Християндемократи): Уважаеми г-н министър-председател. Българското председателство ще се проведе година преди европейските избори. През тази година заедно можем да докажем, че Европейският съюз може да действа, можем да заслужим и доверието на гражданите. Трябва да работим за това средносрочното финансово планиране да е ясно още преди излизането на Великобритания. Трябва да насърчим също така и европейската перспектива за Западните Балкани. Европейският съюз трябва ясно да присъства в региона. Трябва също така да се справим и с миграционния проблем, охранявайки по-ефикасно границите, проявявайки солидарност при разпределянето на бежанците и борейки се срещу първопричините за миграцията. Четвърто, трябва да стабилизираме паричния съюз, да насърчим конкурентоспособността си и да дадем перспективи на младите. Ако постигнете всичко това, можете да се гордеете с успеха, постигнат от председателството си. То ще бъде за нас и повод за оптимизъм за бъдещето на Европа.

Желая ви всичко най-хубаво.

Антонио Таяни: Г-н Курумбашев, една минута.

Петър Курумбашев – Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент: За моето поколение присъединяването към европейското демократично семейство беше мечта. Мечтата стана реалност, но някак си неусетно разбрахме, че нито демокрацията, нито членството в Европейския съюз са застраховка срещу злоупотребата с власт, срещу корупцията. България през 2005 г. беше на 30-о място в класацията на „Репортери без граници“ за медийна свобода, а днес е на 109-о място. България в началото на прехода беше 9 милиона, а днес е 7 милиона. Надявам се, че под председателството на България ние ще имаме своя принос да не говорим за обезлюдяващи се райони, камо ли да говорим за обезлюдяващи се държави. Надявам се, че след 5 месеца моите колеги в Европейския парламент ще могат да кажат, че България е била един достоен и работещ председател на Европейския съюз.

На добър час.

Антонио Таяни: Г-н Джамбазки. Моля, минута.

Ангел Джамбазки – Група на европейските консерватори и реформисти: Уважаеми комисари, уважаеми колеги, уважаеми г-н Борисов. Поздравявам ви за постижението да сте пръв български министър-председател в тази зала. Предстои ни за 6 месеца изключително много работа по промяната на Дъблинските регламенти и защитата на нашия интерес там, по промяната в защитата на външните граници, Шенген, това засяга освен нас и Румъния и Хърватия. По присъединяването на братска Македония и Западните Балкани, по постигането на честна сделка с нашите приятели от Обединеното кралство и вероятно нашите съмишленици от Полша.

По борбата с двойните стандарти – в храните, в доходите, в правата на превозвачите. Тази борба, уважаеми г-н министър-председател, трябва да се води умно, последователно, упорито и със самочувствие. Самочувствието на хората, които са изградили държавата си преди 1300 години на Балканите. И както я пазиха 717 г. от нашествия при Константинопол, я пазим и днес.

Желая ви успех, желая упорита работа, която да ни накара след 6 месеца да можем спокойно да се погледнем в очите и да се похвалим с постигнати успехи. Защото такава е волята на българските граждани. Поздравления, успех.

Антонио Таяни: Г-н Флекенщайн. Моля, минута.

Кнут Флекенщайн - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент: Г-н министър-председател, мотото на българското Народно събрание е „Съединението прави силата“. Надявам се, че всяка сутрин ще поздравявате 27-те си колеги именно с това мото, като им го изпращате с есемес. Надявам се, че с това мото „Съединението прави силата“ имахте предвид не само държавите – членки на съюза, но и страните от Западните Балкани. Колеги от всички политически групи тук ще ви подкрепят по отношение на Западните Балкани. Възползвайте се от тази подкрепа.

Става дума за конкретни действия. Трябва да предприемем конкретни действия по отношение на Сърбия и Черна гора. Трябва да започнат преговори с Албания. Трябва да отчетем също така и добрата работа, свършена от съседите ви в Бивша югославска република Македония. Пътят напред е труден, но трябва да заявим спрямо гражданите от този регион, че искаме да ги приемем например работа по таксите за роуминг. Г-н председател, казахте, в изложението си, че искате да нормализирате отношенията с Русия. Можете да разчитате на моята подкрепа за това. Крайно време е да се нормализират отношенията.

Антонио Таяни: Г-н Юнкер.

Жан-Клод Юнкер: Г-н председател, винаги много се радвам, че постоянно ми давате думата, въпреки че не знам какво бих могъл да добавя към онова, което вече бе казано. И това доказва, че българското председателство ще е изключително успешно. Уверен съм в това. Благодаря на всички колеги, благодаря ви, че толкова многочислено участвахте в днешните разисквания. Получиха се едни почти живи дебати.

Антонио Таяни: Г-н Борисов, имате думата.

Бойко Борисов: Благодаря, г-н председател. Благодаря, г-н Юнкер, за добрите оценки. И, разбира се, благодаря на шефовете на всички парламентарни групи и на останалите депутати, които се изказаха. Специално искам да отговоря на Зелените, защото аз самият съм зелен човек. Опазването на българската природа е мисля в огромна степен защитена от нашето правителство. Аз изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации и само преди десетина дена съм се срещнал с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета. Заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан. Смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки. Трасета сме променяли. И мисля, че те към мен нямат претенции.

Това, което са ви казали, искам пред вас да гарантирам и да им предадете и вие – става въпрос за втори лифт, един единствен лифт на курорта в десетката на Европа – Банско. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Мога да ви подпиша и да ви гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт. Защо е нужен? Не само заради туристите. Сега тези хиляди туристи се качат по път с автомобилите си до върха на планината и оттам се спускат. За да поддържаме този път във възможност да вървят автомобилите, ние го осоляваме непрекъснато, както и в Страсбург, предполагам. Десетки дървета около него загиват. Аз ви гарантирам, че не само, че няма да се допусне незаконна сеч. Аз само тука отварям една скоба - последните години България е първа в Европа по нови гори. И единствената може би, която е разширила горите си от всички европейски държави. За каква незаконна сеч говорим тук? Ние водим такава битка с това. А каква по-голяма гаранция, че когато има втори лифт, никой, и този туризъм, кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете. Така че имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там.

Да отговоря на тези колеги, които поставиха въпроса за корупцията. Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. И пак ще я свържа със Зелените. аз съм избиран 10 или 11 пъти заедно с моята партия като победители в избори в България. И от опозиция сме тръгвали, и от нулата сме тръгвали. София имаше безпрецедентна криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше преработка, нямаше нищо. Изхвърляше се в деретата в Суходол. Заехме се. Сега София е най-добре организираната, мисля, че след Цюрих, благодарение и на вашата европейска солидарност, с изцяло компостиране, преработка, със завод за битови отпадъци, с депа – всичко, както пише в Европейската книга. В същото време как, ако има такава корупция, където казвате, ще има такъв ръст на икономиката – повече инвестиции и този растеж? Как ще ни избират хората все на първо място? А мен като полицай ме избраха за кмет на София от това, което съм правил в тази сфера. И аз ви гарантирам, че така както сме се заели сега, както с боклука на София, до 2 – 3 години ние ще се справим.

И ще се справим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и усилия. Моля ви, тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори. Те се разделиха на изборите на 3 партии. Те имат 3 вожда. И не можаха да влязат в парламента само преди 6 месеца. Те са нашият най-естествен партньор. Аз не съм им виновен, че се разделиха на 3 партии, за да имат трима лидери. Не съм виновен, че спечелих изборите, и то в правителство на избрания от социалистите президент. Те проведоха изборите и ние победихме. Извинявайте, не съм виновен.

В същото време искам да отговоря за Истанбулската конвенция, която само преди миналата сряда българското правителство в мое лице приехме. Но именно българските социалисти на пленума в неделя взеха решение да не я подкрепят в парламента. Ще положа всички усилия да мине в парламента и да я подкрепим, защото насилието над жените и децата е чудовищно. Не само в България, но и в цяла Европа. Затова можете да разчитате и считам, че и тука Зелените биха ме подкрепили. Надявам се. На всички бих искал да отговоря. Нарочно там, където е основната критика, исках да се концентрирам там.

На колегата от ДПС искам да кажа, че с Българските патриоти работим така и ясно сме се разбрали, че етническата толерантност, етническият модел и именно това, което България десетилетия наред, благодаря и на вас, е постигнала, ние ще го пазим като зеницата на окото си. Защото така България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност. Аз с Мишел Барние по Брекзит също поемам ангажимент да работя. Благодаря за всичко. Готов съм да подпиша за вас, че става въпрос само за втори лифт. За нищо друго.

Благодаря ви, г-н председател.

Антонио Таяни: Благодаря ви, г-н Борисов. На добър част, с това приключваме дискусията.

 

Свързани документи

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация