България беше домакин на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на ЕС

01.12.2017

Снимка: МВнР

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева представи днес приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на неформалната среща на държавните и генералните секретари на страните членки на Съюза в столицата ни.
 
 „Съединението прави силата“ цитира мотото на държавата ни и на предстоящото председателство министър Захариева и подчерта, че единството и солидарността са от основно значение за успеха на Европейската идея и Европейския съюз. „Западните Балкани са от огромно значение за сигурността и просперитета на Европа. Жизнено важно е да съживим Европейската перспектива на страните от региона“ каза още тя. Първият ни дипломат изтъкна пред генералните и държавните секретари, че това ще бъде едно от основните послания на страната ни и по време на срещата на върха в София през май месец догодина, посветана на Западните Балкани. Тя представи нуждата от развиване на дигиталните умения у младите хора и гражданите на ЕС, постави темата за бъдещето на Европа, икономическия растеж и кохезионната политика, както и сигурността и стабилността на ЕС в контекста на геополитическите процеси и мигрантския натиск.
 
До края на деня участниците обсъдиха актуални политически теми. Основен фокус на дискусиите беше и взаимодействието между Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) и държавите-членки. Заседанието беше председателствано от постоянния секретар на българското външно министерство Елена Шекерлетова и генералния секретар на ЕСВД Хелга Шмид.
 
В програмата на събитието беше включено и посещение на Лабораторията по киберсигурност в София Тех Парк, като продължение на темата за дигитализацията и бъдещето на Европа. 
 
Традиционно заседанията на генералните и държавните секретари се организират един месец преди началото на съответното председателство. Срещата беше първото голямо събитие от календара на Българското председателство, което се провежда в страната още преди София активно да е поела тази роля и доказа на практика готовността на държавата ни да оглави Съвета на Европейския съюз през първите шест месеца на 2018 г.